sreda, 4. april 2012

Usposabljanje v Logarski dolini 2012

Minuli podaljšani vikend sva z Luno preživeli na društvenem usposabljanju v Logarski dolini. Kot vsako leto smo bili nastanjeni v Cinkarniškem domu pri hotelu Plesnik, žal pa smo prvo leto ostali brez snega. Kljub temu je usposabljanje potekalo nemoteno, pač v gozdu.
Vesela, da se da psa še vedno usmerjat levo in desno (če ne dobi sledi direkt v nos), vesela da je na simulaciji iskalne akcije dobila potrditvi in to celo dve, za nameček je oba markerja oblajala skupaj s Hillom, kapo dol obema. Vesela, da je pes dobil kar nekaj kondicije,... kak je fajn biti vesel.



ČETRTEK
Iskanje v gozdu
Po prihodu v Cinkarniški dom in malici smo se napotili v gozd, v bližini doma. Z Luno letos še nisva naredili treninga iskanja v gozdu, pa sem ji pripravila markerje v prvi liniji. Levo ni imela težav, desno pa je nekaj sekund trajalo, da je šla po nabrežju Savinje (suhe struge) dol, do markerja. Potem pa nekaj motivacij za utrjevanje usmerjenosti. Za nameček pa sva na najlepšem travniku na svetu naredili usmerjanje na kantice. Luna je prava piflarka in bi letala sem in tja in sem in tja,... kjlub temu, da sta bili postavljeni samo dve kantici, hihi.

PETEK
Strelovec



Ker smo na razpolago imeli samo iskanje v gozdu, smo se nekateri odločili, da gremo en dopoldne malo v hribe, po kondicijo tako pasjo, kot našo (ane Klemen;)?) in na nekaj krpic snega. Pa smo za ta dan izbrali petek. Eva H. nam je priporočila Strelovec. Pa smo šli v Robanov kot, do najvišje ležeče kmetije, potem pa v breg do vrha Strelovca. In jaaaaaa, psi so dočakali nekaj krpic snega v senčnih delih gozda.


Simulacija iskalne akcije
Popoldne smo imeli tisti, ki smo razporejeni v Območno enoto, simulacijo iskalne akcije. Tisti brez izpitov so nam markirali in opazovali naše delo. Luna in Hill sta našla dva markerja, skoraj istočasno (od iskanih treh). Marker se je skoraj polulal, ko sta dva psa tekmovala kdo bo bližje lajal in bil prej nagrajen, hihihi. Ker je Luna naredila en lajež prej kot Hill, sem jaz stekla do niju in oba pohvalila, marker pa je na srečo imel pripravljeni dve igrači. Z Evo sva bili zelo zadovoljni, nad pasjim delom in oblajanjem, saj imava na sumu, da sta bila na Talanu oba blizu ali celo pri markerju in sta šla stran. 


SOBOTA
Iskanje v gozdu
Ta dan, smo se odločili da gremo do Doma planincev in tam naredimo dopoldnansko-opoldanski trening. Pripravili smo si izpitno iskanje in pripravili oznake na 50 m do razdalje 300 m, po potki. Luna je (žal) šla po sledeh in najprej potegnila ven markerja na 170 m (mi2 sva imeli izpitno situacijo za enko). Ahja, tudi to se včasih zgodi, potem pa našla še markerja na 50 m. Ker za zadnjo rundo nismo imeli več idej, kaj bi počeli s psmi, smo Hilla, Tio in Luno testirali, kako bi vsak posebej oblajal dva markerja, ki ležita skupaj. Ker borderčka začneta lajati že kak meter prej, preden sta pri markerju, najprej sploh opazila nista, da sta dva skupaj. No, Luna mora priti blizu in se prepričati če res "smrdita" po človeku tako, da je najprej oba polupčkala, pol ji ni bilo čisto jasno al naj laja ali ne ... apmak naposled se je le odločila da bo lajala na enega, hihi.



Orientacija z GPSi
Popoldne smo imeli ponovitev orientacije. Poleg teorije, ki nam jo je podal Blaž, smo na karti 1:25.000 odčitati koordinatno točko, ki smo jo nato poiskali s pomočjo Gpsa. Na podani točki smo preko postaj dobili koordnate za naslednjo točko. Točke so bile štiri. Moj Gps je nekoliko zaštekal in kazal napačno v smeri proti severu za približno 50 m, kar ni malo, ko iščeš točko, sicer logično - križišče, spomenik, hiško,... Najbrž mi ni potrebno razlagati, da sem skoraj dobila popizditis, hihi. Sva pa s Tamaro zaradi tega na lasni kožin izkusili, da ti Gps brez karte ne pomaga kaj dosti. Zakaj je Gps kazal narobe smo ugotovili na koncu, ko je bilo že vsega konec. Na Gpsu smo, preden sva se podali v lov za točkami, popravili nastavitve, ki so specifične za Slovenijo. Pa bi morali Gps ugasniti in na novo prižgati, da bi delal tako kot treba. Ker tega ni v navodilih, tega nismo storili. No, na srečo sem se spomnila, da je mogoče v tem keč in res je bil. Juhu.

NEDELJA
Iskanje v gozdu v sliki:




Luna: "Anaa jaz leeetim, ti mi samo pokaži kam še!!"


victory

killing machine

Za nama je pester podaljšan vikend, poln dobrih treningov in obilice smeha v prostem času, ko so bili psi na zasluženem počitku (BRUC POSTROJ!! BRUC, KAVO!!, ...)

Hvala Tamari in Klemenu za slike!!

Ni komentarjev:

Objavite komentar